Acest site se adreseaza exclusiv persoanelor juridice. Preturile sunt cu TVA inclus.

Boala parodontală

Boala parodontală

Veteco Interservices |

Boala parodontală este o problemă de sănătate care afectează animalele de companie, se raportează că până în varsta de 2 ani majoritatea câinilor sunt afectați de diferite grade ale bolii parodontale. Prevalența estimată variază de la 80% în SUA până la o prevalență raportată de 9,3% în Anglia și o prevalență a calculului dentar de 31% în Belgia. Într-o populație de câini de companie din Republica Cehă, 60,0% dintre câini au avut parodontită, 61,3% au avut calcul și 33,8% au lipsit dinții. În timp ce estimările prevalenței variază între studii, parodontoza se clasează în mod constant printre primele două sau trei tulburări care afectează câinii.

Această boală se manifestă ca urmare a infecției și inflamației gingiilor, oaselor și a altor țesuturi care înconjoară și susțin dinții. Boala parodontală cronică este declanșată de o creștere excesivă a numarului de bacteriilor anaerobe predominant gram-negative, în situsurile subgingivale, producând adesea inflamație și chiar boli sistemice. Există două etape ale parodontozei, gingivita și parodontita. Etapa inițială reversibilă este gingivita, care este o inflamație a gingiei. Parodontita, o inflamație a structurilor de susținere a dintelui, este etapa ulterioară, ireversibilă a bolii. S-a raportat că prevalența bolii parodontale crește semnificativ odată cu vârsta și scade odată cu creșterea greutății corporale (adică mărimea câinelui), câinii de rasă mai mică pot prezenta un risc mai mare decât câinii de rasă mai mare. În plus, dr. Elen Logan a raportat în 2006, într-un studiu al influențelor dietetice asupra bolii parodontale,  o asociere a gingivitei cu deficiențe nutriționale ale vitaminelor A, C, D și E și a vitaminelor B acid folic, niacină, acid pantotenic și riboflavină.

American Veterinary Dental Society avertizează proprietarii de animale de companie „că bacteriile orale vor fi filtrate de rinichi și ficat și pot provoca micro-abcese în aceste organe. Acest lucru duce la o scădere a funcției acestor organe vitale în timp. În plus, s-a sugerat că aceste bacterii se pot atașa la valvele cardiace și pot provoca o boală numită endocardită ”

Boala parodontală contribuie la dezvoltarea bolilor sistemice ce rezultată în urma eliberării de celulelor inflamatorii și de produse secundare bacteremie de la nivel bucal. Bolile sistemice care au fost studiate în asociere cu boala parodontală includ: bronșită cronică, fibroză pulmonară, endocardită, nefrită interstițială, glomerulonefrită și hepatită. Raportul dintre sistemul circulator și boala parodontală este foarte studiat. La om a fost abservata acestă asociere, iar studiile observaționale duc în aceeastă direcție și la câini. De exemplu, într-un studiu pe 59.296 de câini, s-a găsit o asociere semnificativă între severitatea bolii parodontale și riscul unor afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi endocardita și cardiomiopatia. Există studii de caz care indică acestă asociere deoarece, în urma analizelor de laborator bacteriile cu specificitate în cavitatea bucană au fost găsite în ateromele (depuneri de grăsile care se formează pe pereții arterelor) carotide, iar unele bacterii cu specificitate în cavitatea orală sunt asociate cu agregarea pachetară care conduce către tromboză. Studiile pe animale au indicat că formarea ateromului poate fi accelerată prin expunerea la agenții patogeni cu specificitate parodontală. Literatura de specialitate indică foarte clar asocierea dintre boala parodontală și problemele de greutate scăzută la naștere, avort și preclapsie. Parodontoza în timpul sarcinii este un factor de risc, urmând acestă precauție crescătorii de animale care au inclus îngrijirea dentară de rutină în gestionarea efectivului lor de reproducție au raportat pui mai sănătoși. Nu au fost raportate încă evaluări științifice ale asocierii dintre bolii parodontale și rezultatele sarcinii la câini.

Conexiune dintre boala parodontală și afecțiunele sistemice este încă insuficient documentată în medicina veterinară, însă acesta observație nu este un argumet suficient pentru a ignora sănătatea cavității bucale și primele semne care indică apariția bolii parodontale. Suplimentele nutritive adjuvante, alimentația potrivită și vizitele periodice la medic pot anticipa și de ce nu preveni stadiile incipiente ale bolii.

Spălarea zilnică a dinților câinelui este esențială, dar nu este foarte practică. Studiile efectuate în laborator au arătat că, pentru a fi eficient, periajul de cel puțin trei ori pe săptămână a fost necesar pentru menținerea sănătății bucale, în timp ce la câinii cu gingivită perierea zilnică a fost necesară. A doua cea mai bună opțiune pentru îngrijirea preventivă este hrănirea dietelor dentare aprobate și tratamente adjuvante . Se crede că o dietă cu mâncare uscată scade riscul de bolii parodontale,  însă acest lucru nu a fost dovedit. Este recomandat  ca toți câinii să fie evaluați cel puțin anual de către un medic veterinar pentru a evalua necesitatea îngrijirii dentare preventive efectuate (curățare dentară profesională).

Alternativa utilizării suplimentelor nutritive poate o fi soluție preventivă optima și accesibilă. BACHUS Theeth & Gumms este un complex pe bază de extracte din plante cu efecte terapeutice puternice, propolis și vitamine esențiale care ajută la menținerea cavității bucale a animalelor curate și proaspete. Acest supliment nutritiv conține alge brune de mare (Ascophylum Nodosum) – ingredient natural care contribuie la combaterea plăcii dentare și este ideal în controlul microbiomul cavității bucale.

BACHUS Theeth & Gumms a fost conceput pentru a evita formarea plăcii dentate și a tartrului, pentru a evita multiplicarea bacteriilor în gura animalului, protejandu-i astfel dinții și gingiile.

REDUCE PLACA DENTARĂ Extractul de algele brune de mare (Ascophylum Nodosum) este un derivat natural din alge marine, care acționează împotriva plăcii dentare și a tartrului. Reduce efectiv numărul de bacterii din cavitatea bucală, eliminând mirosurile neplăcute. În timpul masticației tableta se dizolvă și reduce aciditatea salivei animalului, dizolvând placa existentă și contribuind la prevenirea formării acesteia. Algele marine conțin vitamine, minerale și oligoelemente importante care împreună cu iodul sunt benefice pentru corpul animalului.

 

ESTE INDICAT ÎN CAZ DE INFLAMAȚIE A GINGIILOR Propolisul este cunoscut mai ales pentru proprietățile sale bactericide, bacteriostatice și deodorizante. Când este utilizat extern, propolisul poate ajuta la dezinfectarea rănilor și la reducerea durerii. Utilizat pe cale orală, propolisul poate ajuta la reducerea inflamației gingiilor și la întărirea sistemului imunitar al animalelor de companie.

 

ARE ROL ANTIOXIDANT Ceaiul verde (Camellia sinensis) - un antioxidant natural care poate ajuta la reducerea efectului stresului oxidativ și la stimularea reînnoirii celulare, care ajută la vindecarea rănilor din cavitatea bucală a animalului de companie. Vitamina E, seleniul sunt antioxidanți care contribuie la oprirea proceselor de oxidare și încetinirea îmbătrânirii celulare.

 

SUSȚINE SĂNĂTATEA DINȚILOR ȘI A GINGIILOR Vitamina D stimulează mineralizarea dentară și osoasă, este implicată activ în metabolismul țesutului osos. De asemenea, contibuie la întărirea imunității animalelor de companie. Vitamina C are un efect benefic asupra gingiilor, oferă rezistență pielii și elasticitate  pereților vaselor de sânge și membranelor celulare. Această vitamină-antioxidantă ajută la protejarea celulelor de efectele nocive din mediului, întărind sistemul imunitar al animalelor de companie.

Referințe:

Judith L. Stella, Amy E. Bauer, Candace C. Croney,     A cross-sectional study to estimate prevalence of periodontal disease in a population of dogs (Canis familiaris) in commercial breeding facilities in Indiana and Illinois, 2018, disponibil la 10.1371/journal.pone.0191395

Ellen Logam, Dietary influences on periodontal health in dogs and cats, 2016, diponibil la: 10.1016/j.cvsm.2006.09.002

Roberto Genco, Steven Offenbach, James Beck, Periodontal disease and cardiovascular disease: epidemiology and possible mechanisms, 2002, diponibil la: 10.14219/jada.archive.2002.0375

Lasa un comentariu

Te rugăm să reții: comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.