Durerea este universală și nu cunoaște granițe: afectează toate populațiile, indiferent de vârstă, sex, rasă/etnie sau localizare geografică. Cele mai mari patru cauze ale durerii sunt cancerul, osteoartrita , operațiile și traumatismele, precum și problemele coloanei vertebrale. La nivel mondial, s-a estimat că 1 din 5 adulți suferă de dureri și că un alt 1 din 10 adulți este diagnosticat cu durere cronică în fiecare an. 

  Așa cum am descris și mai sus durerea nu cunoaște granițe și afectează în mod cert și pacienții noștri necuvântători. Având în vedere un astfel de scenariu, cercetarea și remediile pentru gestionarea durerii reprezintă o prioritate pentru sănătatea publică. Principalul nostru obiectiv în tratamentul patologiilor indiferent de natura lor este acela de alina suferința pacienților noștri printr-un management riguros al durerii.  Din păcate în cazul afecțiunilor cronice tratamentul medicamentos poate fi instaurat doar pentru o perioada scurtă de timp, până când încep să apară efectele secundare ale substanței active indiferent de ce preparat farmacologic folosim.

  Fără a neglija contribuția importantă pe care o reprezintă medicamentele antiinflamatoare de sinteză, extractele botanice, sunt de asemenea, utilizate pe scară largă pentru gestionarea afecțiunilor care induc durere, în efortul de a limita riscul de apariție a evenimentelor adverse . De notat este că aceste suplimente pot avea un efect benefic și asupra evoluției bolii.

  Un ajutor important ar putea veni din partea naturii, de exemplu din acele plante ale căror ingrediente active ar putea acționa selectiv asupra receptorilor canabinoizi CB2, cum ar fi canabidiolul, care reprezintă o țintă atractivă pentru obținerea unui efect antiinflamator și analgezic fără efecte secundare asupra organismului.

  Evexia Plus® este un supliment nutritiv sub formă lichidă, care exploatează cele mai noi și eficiente tehnologii din domeniu. Inovația absolută în Evexia Plus provine din asocierea unică de compuși botanici care-i oferă un avantaj absolut asupra suplimentelor nutritive clasice.

  Este important de menționat că endo-canabinoidele, în special 2-AG acționează ca mesageri retrograzi, cu implicație în plasticitatea sinaptică de durată scurtă  sau  lungă,  în  mecanisme de supresie  a  neurotransmiterii  inhibitorii sau excitatorii induse la depolarizare și în controlul depresiei neuronale de durată lungă. 

  Fitocanabinoizii  interacționează cu sistemul endocanabinoid ca agonisti pentru receptorii  CB1 si CB2 mimând efectele canabinoizilor endogeni ( Anandamida si 2-AG ) si astfel se iveşte posibilitatea aplicării unei terapii care să tindă la stimularea sau la atenuarea mediației endo-canabinoide, existând indicii solide asupra unui efect benefic al endocanabinoidelor în terapia durerii neuropatice sau de natură inflamatorie.

  Pe de alta parte, rășina de gumă Boswellia serrata (BSE), care conține acizi boswelici (BA) ca principii bioactive principale, s-a dovedit a fi eficientă în gestionarea durerii și inflamației musculo-scheletice. Un sistem de eliberare a BA pe bază de lecitină (Casperome®, Indena S.p.A., Italia) a fost dezvoltat special pentru a îmbunătăți proprietățile farmacocinetici ale acestor compuși. Preparatele cu Boswellia au redus cu succes sinteza și activarea mai multor mediatori ai inflamației (MMP-9 și MMP-13, cicloxigenază-2, oxid nitric, prostaglandină E2), încetinind astfel dizolvarea colagenului și implicit a cartilajului. Pe lângă scăderea inflamației și încetinirea deteriorării cartilajului, a fost raportat și o intensificare a sintezei de  proteine structurale , in cazul unor studii in vitro in care s-au folosit preparate botanice cu Boswellia.

  O alta asociere de preparate botanice   (Mitagol®) cu rezultate clinice promițătoare în managementul durerii și a inflamației, este aceea dintre  Gimbir (Zingiber officinale Roscoe) și  Acmella (Acmella oleracea L.). Mecanismul de acțiune și eficacitatea lui  Mitagol® au fost detaliate într-un studiu publicat recent (ianuarie 2020), care a testat sinergia compușilor activi din noua formulă nutraceutica de Acmella oleracea și Zingiber officinale în două teste in-vitro pentru a verifica efectul său asupra sistemului endocannabinoid. Studiul include un test bazat pe celule în receptorul recombinant uman canabinoid 2, pentru a evalua un posibil efect agonist asupra acestor receptori, precum și un test de evaluare a inhibiției acidului gras Amidhidrolaza (FAAH), care, după cum bine se cunoaște, este responsabil de degradarea canabinoidului endogen anandamidă. Rezultatele studiului au dovedit  că combinația celor două extracte din formula Mitagol® au un efect dublu in ameliorare a durerilor: unul direct datorită interacțiunii cu receptorii CB2 și un efect indirect prin inhibarea enzimei FAAH.

  Ținând cont de cele descrise de literatura de specialitate ajungem ușor la concluzia că modularea activității receptorilor canabinoizi odată cu modificarea semnalelor și funcțiilor celulare, prin repartizarea în aproape toate țesuturile și  organele din organism, permite evaluarea și implementarea cu succes a posibilităților de management al durerii și inflamației în diverse stări patologice.

  Natura are o legătura cu viată umana bazata pe echilibru si respect mutual, de aceea comunitatea științifică a considera natura un partener în cercetarea și progresul medical și tot timpul am fost inspirați de plante și de principiul universal de a descoperii compuși noi activi naturali.

Bibliografie:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3201926/#B1

2..Giovanna Petrangolini, Fabio Donzelli, Davide Berlanda, Pietro Allegrini, Andrea Rossignoli, Michela Stucchi, Antonella

Riva, J Nutr Food Sci, Vol. 9 Iss. 5 No: 766

3.Mariangela Rondanelli, Antonella Riva, Pietro Allegrini, Milena Anna Faliva, Maurizio Naso, Gabriella Peroni, Mara Nichetti,

Clara Gasparri, Daniele Spadaccini, Giancarlo Iannello, Infantino Vittoria, Teresa Fazia, Luisa Bernardinelli, Simone Perna.

Manuscript accepted for publication

4. A novel boswellic acids delivery form (Casperome®) in the management of musculoskeletal disorders: a reviewA. RIVA1, P. ALLEGRINI1, F. FRANCESCHI1, S. TOGNI1, L. GIACOMELLI2, R. EGGENHOFFNER2 (1Indena S.p.A, Milan, Italy 2Department