15936591_1849622618587978_4124302904951288923_o

Animalele de companie fac parte din viața nostră zi de zi și sunt o parte importantă a familie. Ele ne oferă prietenie, sprijin emoțional, ne reduc nivelul de stres, ne reduc sentimentul de singurătate și ne ajută să avem activități sociale, în același timp  cresc stima de sine a copililor și ajută dezvoltarea emoțională pozitivă a acestora. 

Animalele de companie fac parte din viața nostră zi de zi și sunt o parte importantă a familiei. Animalele de companie ajută în foarte multe moduri, în special câinii. Datorită simțului mirosului și a faptul că pot fi dresați cu ușurință, câinii pot ajuta oamenii în diferite activități: câinii de terapie sunt duși în azile de bătrâni, centre medicale, spitale pentru a interacționa cu pacienții și pentru a le îmbunătăți calitatea vieții prin activități sociale. Câinii de salvare au fost antrenați pentru a își asuma riscuri în căutarea supraviețuitorilor după dezastre naturale, cum ar fi incendii, avalanșe, cutremure. În fiecare an acești câini ajută pompierii și polițiștii în urmărirea și salvarea a mii de oameni. Câinii de alertă și detecție medicală ajută la detectarea cancerului, sunt instruiți și pentru a ajuta persoanele cu forme severe de diabet, narcolepsie, boala Addison și epilepsie, fiind mereu activi în cazul în care aceste persoane au nevoie de îngrijiri medicale. Acești câini salveaza vieți zilnic. Câinii de asistență sunt antrenați pentru a ajuta persoanele cu dizabilități fizice  în nevoile lor de zi cu zi.

 

 

Studiile au arătat că persoanele cu animale de companie au supraviețuit mai mult după ataurile de cord, decât persoanele fără animale de companie. Cea mai probabilă explicație este că aceștia erau oameni care, înafara atacului de cord, aveau o stare de sănătate mai bună comparativ cu oamenii care nu aveau sau nu puteau să aibă animale de companie, din diferite motive. Acest aspect a fost confirmat de studiile realizate de Rand Corporation, care au analizat eșantioane de oameni în California. Studiile au indicat că a avea animale de companie nu este doar o chestiune financiară ci implică și stilul de viața în baza căruia îți poți permite sau nu un animal. Oamenii stabili, care au copii, care locuiesc la casă și nu într-un apartament, sănătoși din punct de vedere fizic,  își pot permite un animal de companie, care este o consecință a vieții acestora și nu o cauză.

 

Când vine vorba de animale, cred că măcar o dată ne-am întrebat dacă acestea pot simți rușine, vinovăție și dacă mintea lor este capabilă să planifice în mod deliberat. Dacă ne gândim la fața de vinovat pe care o au câinii după ce au făcut o prostie, am fi tentați să spunem da.

 

Oamenii au tendința de a interpreta aceste comportamente ca și cum ar fi intenționate, dar oare ce fel de emoții simt defapt? Alexandra Horowitz a arătat că privirea de vină este defapt un răspuns activ,  capacitatea de a citi limbajul corpului uman, pe care o are câinele. Câinii aruncă privirea vinovată aproape înainte ca proprietarul să știe că este timpul să se enerveze. Studiile arată că până nu este privit nu începe să pară vinovat, vinovat pare în momentul în care limbajul corpului proprietarului îi este vizibil. Nu este nevoie să spui nimic, poate fi doar o ușoară rigiditate a poziției . Nu există dovezi științifice care să indice că animalele pot simți vină. Asta nu înseamnă că animalele nu sunt inteligente. Acestea dispun de o inteligență diferită de a noastră, așa cum am menționat anterior, ele reacționează mai repede la limbajul corpului uman, decât o pot face oamenii. Dacă presupunem că emoțiile noastre sunt identice cu ale lor, este greșit.

 

Cât despre a premedita, există multe cercetări, dar nu pe câini. Nu este în regulă să facem comparații   între animale. Deși cu toții avem un creier vertebrat, mamifer, suntem total diferiți. Cortexul cerebral, cu care noi gândim cel mai mult este redus la câini. Câinii se bazează mai mult pe decodarea mirosurilor. Ei au o capacitate limitată de a planifica, dacă nu au mai întâlnit o anumită situație și nu își pot imagina singuri situații prin care nu au mai trecut niciodată. Să sperăm că de dragul animalelor înțelegerea noastră în viitor va fi temperate printr-o  mai bună cunoaștere a ceea ce își imaginează animalul despre noi, ceea ce poate fi cu totul diferit de ce credem noi că și-ar putea imagina. 

Ce este sigur o trăsătură comună, indiferent de specie, este sănătatea și importanța pe care o joacă protejarea acesteia. Așa cum sperența de viața în cazul oamenilor a crescut și în cazul animalelor domestice se poate observa aceeași tendință. Animalele noastre, ca și noi, trăiesc mai mult, drept urmare avem nevoie să ne îmbunătățim constant modalitățile prin care le îngrijim.

 

 

În acest context principala noastră responsabilitate este să asigurăm sănătatea și bunăstarea animalelor noastre. Atunci când un animal este bolnav, are nevoie de îngrjire medicală, iar un plan anual de vizite la medicul veterinar este o necesitate. Prevenția și tratarea bolilor animalelor nu numai că le menține sănătatea, dar o menține și pe a noastră.


Strategia preventivă include vaccinarea, deparazitările interne și externe, îngrijirea dentară și îngijirea pielii. Atunci când o familie decide să ia o pisică sau un câine în casă, este important ca în prealabil să fi fost controlate de un medic veterinar și vaccinate împotriva Rabiei, Hepatitei, Parvovirozei sau Leptospirozei, în cazul câinolor, sau Chlamidiozei, gripei feline și Leucemiei feline, în cazul pisicilor. Antiparazitarele sunt vitale dacă doriți să împărțiți casa cu un câine sau o pisică asigurându-vă că sunt protejate de purici, căpușe, viermi vă protejați sănătatea, iar casa este liberă de paraziți.

Referinte:

Simon Worrall, Pets are good for us -But not in the way we think they are – John Bradshaw, National Geografic

https://dogcognition.weebly.com/

https://healthforanimals.org/