Cea mai frecventă artrită întâlnită la câine este osteoartrita, cunoscută și sub numele  reumatism sau boala degenerativă a articulațiilor. În mod normal articulația are un strat de cartilaj care acționează precum o pernă între oase și oferă o suprafață netedă pentru ca oasele alăturate să interacționeze și să alunece liber. În osteoartrită suprafață netedă cartilaginoasă se deteriorează treptat și permanent. Pierderea cartilajului osos are drept consecință restricționarea mobilității, inflamație, îngroșarea și rigiditatea articulației și adesea pot apărea osteofiți (ciocuri oaseasse/depuneri osoase).

Osteoartrita este o afecțiune care evoluează lent și la apariția durerii, poate fi într-un stadiu foarte avansat. Cartilajul articular nu are receptori de durere în structura sa, iar boala poate avansa fără semne clinice evidente. Pe măsură ce boala progresează pot apărea osteofiții și îngroșarea țesutului din jurul articulației provocând durere și rigiditate.

Treat_Canine_Osteoarthritis-1

Majoritatea cazurilor de osteoartrită la câine apar secundar altor afecțiuni ortopedice cum ar fi boala ligamentului încruciașat cranial, displazia de șold, displazia cotului, TOC, dislocarea patelelor (genunchiului). În anumite cazuri, osteoartrită poate apărea la câinii fără semne clinice evidente și poate avea cauză genetică sau vârsta. Alți factori care pot determina osteoartrită pot fi greutatea corporală, obezitatea, sexul, exercițiile fizice și dieta.

Multe dintre simptomele precoce ale osteoartritei la câini sunt modificări comportamentale subtile și treptate, precum scăderea nivelului de activitate. Din păcate, semnele mai evidente, cum ar fi șchiopătarea, pot apărea doar în stadiile finale ale degenerescenței articulare. Semnele clinice devin de obicei mai evidente pe măsură ce osteoartrita progresează și durerea se agravează.

Semnele clinice în cazul osteoartritei sunt nespecifice și pot fi cauzate de alte afecțiuni sau pot fi confundate cu semne normale de îmbătrânire. Semnele și simptomele artrozei la câini, în funcție de gravitatea acesteia pot include:

  • Scăderea vizibilă a activității fizice
  • Schipătatul și folosirea doar a anumitor membre
  • Rigiditatea mișcării după repaus, care dispare după ce articulația este utilizată
  • Dificultatea de a se ridica cu ușurință, în special după somn sau odihnă
  • Câinele preferă să petreacă mai mult timp culcat sau dormind
  • Reticența la activitate fizică cum ar fi plimbări, sărituri, urcarea scărilor
  • Dificultate în a cobor,  de exemplu din mașină 
  • Prezența durerii sau a unor semne ce indică durerea (oboseală, sensibilitatea la atingere, iritabilitate)
  • Schiopătat sau incapacitatea de a merge (ce pot apărea brusc, de obicei după efort intens sau tipuri de activități fizice noi pentru câine)
  • Schimbarea modului de a merge și înlocuirea acestuia cu un mers rigid
  • Prezența unor zgomote („pocnituri”) articulare în timpul mersului
  • Pierderea masei musculare și slăbirea accentuată a membrelor
  • Modificări comportamentale, câinele poate deveni mai retras sau agresiv

Din nefericire osteoartrita și alte forme de boală degenerativă nu pot fi prevenite. Cu toate acestea calitatea vieții poate fi menținută la cote optime prin modificarea dietei alimentare, prin activități fizice și prin administrarea medicamentelor și suplimentelor nutritive recomandate de medicul veterinar.

Evoluția și progresul osteoartritei implică cercul vicios creat prin degradarea, inflamația și stresul oxidativ de la nivel articular. Drept urmare, managementul simultan al acestor aspecte este cel mai eficient mod de acțiune asupra metabolismului articular și cel mai eficient mod de îmbunătățire a calității vieții pacienților cu osteoartrită. Confis ULTRA este un supliment alimentar care indeplinește acestă condiție și oferă îmbunătățire evidentă a vieții.

confisultragammaeng01nb_large