Neo-K9+™ formula clinică este un produs revoluționar ce contribuie la optimizarea proceselor de remodelare osoasă, ideal pentru câinii ce au nevoie de suport osteo-articular. Neo-K9+™ este unic deoarece spre deosebire de suplimentele uzuale cu glucozamină, condroitină și MSM, Neo-K9+™ conține complexul Neo-PORTIN™ în dozaj calibrat optim. Complexul Neo-Portin conținut de Neo-K9+ este cea mai recentă descoperire în domeniul suplimentelor nutritive pentru oase și articulații. Neo-Portin conține Lactoferină îmbogățită cu Ribonuclează (R-ELF). Lactoferina și ribonucleaza sunt molecule proprii organismului, ceea ce face ca asimilarea lor sa fie făcută eficient și rapid. Neo-K9+ contribuie la atenuarea durerii și la menținerea flexibilității și mobilității articulare. Rezultatul este echilibrarea în mod natural a procesului de remodelare osoasă. 

LACTOFERINA

Osul este un țesut intens vascularizat, care este reprezentat de conexiunea strânsă între vasele de sânge și celulele osoase fiind responsabil de menține integrității sistemului scheletic. Dezvoltarea scheletului implică coordonarea mecanismelor diverse precum migrarea, diferențierea și activarea celulelor și țesuturilor. Refacerea circulației este primul răspuns în caz de fractură. Dezvoltarea micro-vascularizației și a microcirculației este esențială în homeostazia și regenerarea osoasă, fără aceste mecanisme țesutul s-ar degenera și ar muri.Rezistența osului este definită atât de calitate, cât și de densitate. Țesutul vascular joacă un rol esențial în formarea țesutului osos nou și în menținerea rezistenței osoase. Este demonstrat că schimbările circulației sangvine la nivel osos conduc la deteriorarea țesutului și a sănătății osoase și pot cauza afecțiuni scheletice musculare. Formarea de noi capilare (sau angiogeneza) la nivelul țesutului muscular facilitează transportul nutrienților și eliminarea rezidurilor. Aceste procese asigură vindecarea fracturii și stimulează remodelarea și regenerarea osoasă.Lactoferina este o glicoproteină care se găsește în mod normal în organism, în secreția exocrină. În momentul în care se produce o fractură în focar se secretă o cantitate considerabilă de ioni de fier, care suprimă remodelara osoasă reducând producția de osteoblaste și osteosinteza. Lactoferina este constituiet primar al homeostaziei imune cu rol de a reduce stresul oxidativ, controlând raspunsul imun în exces. Nivelul Lactoferinei din sânge este în mod normal scăzut, dar în locul în care se produce inflamația crește semnificativ, datorită eliberării de neutrofile. Lactoferina are rolul de a lega ionii de fier, asigură protecția împotriva agenților patogeni și a metaboliților acestora, prin stimularea producției de fagocite, aderența celulară și medierea eliberării citokinelor pro-inflamatorii. Lactoferina stabilizeză nivelul fierului sinovial și astfel reduce inflamația articulațiilor osoase.Cele mai recente descoperiri științifice dovedesc că Lactoferina este implicată în procesele de regenerare scheleto-musculară. Lactoferina stimulează proliferarea și diferențierea osteoblastelor (celulele tinere formatoare de țesut osos) și a condrocitelor (celulelor cartilaginoase).  Lactoferina este un mediator pozitiv al sistemului osos cu rol important în creștere și vindecare. Suplimentele nutritive cu Lactoferină îmbunătățesc densitatea minearală osoasă și rezistența osului.

RIBONUCLEAZA

Ribonucleaza este o proteină ce joacă rol de mediator cheie în aproape toate fazele angiogezei (formarea de vase de sange noi), fiind un precursor esențial în dezvoltarea scheleto-musculară. Angiogeneza este un proces strict ce cuprinde mai multe etape, ce pot fi observate în timpul remodelării și regenerării osoase, în sarcină și în condiții de refacere ale țesutului, precum fracturi sau răni.

Vasele de sânge joacă un rol primordial în homeostazia scheletică, iar în procesele de vindecare osoasă, angiogeneza fiind foarte importantă pentru remodelarea osoasă eficientă. Vascularizația focarului de fractură este esențială pentru două procese fiziologice fundamentale: Condrogeneza (producerea cartilajului) și Osteogeneza (formarea țesutului osos). Asocierea precisă a acestor două mecanisme este crucială în perioadele de creștere osoasă rapidă sau vindecare a fracturilor osoase.  Nevoia unui aport vascular adecvat crește în timpul proceselor de vindecare, iar lipsa vascularizației poate îngreuna intervențiile ortopedice.

 

COMPLEXUL R-ELF

După ani de cercetare și dezvoltare Dr. Narain Naidu a creat Lactoferina îmbogățită cu Ribonuclează (R-ELF). Asocierea dintre aceste două molecule este o inovație validată și multipatentată în America.  Această tehnologie a fost dezvoltată cu scopul îmbunătățirii sănătății osteo-articulare. Cele două proteine bio-funcționale se completează perfect contribuind la reglarea fazelor de vindecare ale fracturii.

În cadrul complexului R-ELF, Lactoferina prin capacitatea de a se atașa/transporta  co-factorii metalici (precum fierul și zincul), facilitează eliminarea radicalilor liberi dăunători și reglează metabolizarea rezuduurilor din focarul de fractură. Lactoferina este un modulator puternic al sistemului osos, fiind demonstrat că stimulează creșterea osoasă cu 200% și încetinește resorbția osoasă cu până la 50%.

Ribonucleaza, enzima imobilizată în complexul R-ELF, este esențială pentru revascularizarea țesutului regenerat și amplificarea celulelor mediatoare în răspunsul inflamator. Combinația dintre Lactoferină și Ribonuclează în complexul R-ELF determină o activitate sinergică majoră, comparativ cu proteinele individuale.

Complexul R-ELF contribuie în toate fazele vinedcării osoase. Vindecarea fracturii include o serie complexă de procese celulare și moleculare coordonate care conduc la: îndepărtarea factorilor contaminanți, angiogeneză care susține restabilirea microcirculației și restabililește continuitatea osoasă prin activarea, proliferarea și chemotaxia progenitorilor osoși din periost și endosteum. Reglarea activității celulelor care orchestrează procesele de vindecare ale fracturii depinde de efectele invocate ale angiogeninei (RNase) și de ceilalți factori de creștere/citokine. R-ELF este un puternic mediator al turnover-ului osos și al vindecării fracturii la câine. Sunt trei faze distincte ale vindecării osoase: i) Inflamația ii) Refacere și iii) Remodelare.

 

În faza inflamatorie R-ELF contribuie la formarea vaselor de sânge noi, fagocitele care sunt livrate de noile vase de sânge asistă la îndepărtarea țesutului osos necrozat și contribuie la formarea calusului. În faza de refacere continua osteogeneza și caluzarea focarului de fractură, iar în faza de remodelare calusul ajunge la dimensiunea osului inițial în focarul de fractură. Echilibrul între între resorbția osteoclastică și formarea osteoblastică este reglat de R-ELF. În vindecarea osoasă spontană trecerea de la calusul

moale la calusul dur depinde de circulația sanguină adecvată și creșterea graduală a stabilității în focarul fracturii.

În concluzie, R-ELF este un complex proteic, multi-funcțional, natural care în fiziologia canină asigură turnover-ul osos optim, modulează răspunsul imun și reglează angiogeneza. Aceste mecanisme biologice sunt esențiale în ingineria tisulară osoasă.

R-ELF joacă un rol primordial pentru succesul procedurilor de corecție osoasă precum chirurgia ortopedică, grefele tisulare osoase și implanturi. De asemenea R-ELF poate fi un agent nutraceutic puternic pentru câinii în convalescență sau geriatrici care au nevoie de menținerea sănătății osoase și articulare.

 

Referințe:

Naidu AS (2000) Lactoferrin. In: Natural Food Antimicrobial Systems (ed) AS Naidu. pp.17-102. Boca Raton: CRC Press, ISBN-0-8493-2047-X

Weinberg ED (2006) Iron loading: a risk factor for osteoporosis Biometals 19(6):633-635.

Naot D, et al (2005) Lactoferrin-a novel bone growth factor. Clin Med Res 3:93-101.

Lorget F, et al (2002) Lactoferrin reduces in vitro osteoclast differentiation and resorbing activity. Biochem Biophys Res Commun 296(2):261-266.

Naidu AS (2009) Bioreplenishment for Bone Health. California:Bio-Rep Media. ISBN: 978-0982445105.

Ballara SC, et al (1999) New vessels, new approaches: angiogenesis as a therapeutic target in musculoskeletal disorders. Int J Exp Pathol 80:235-250.

Kanczler JM, Oreffo RO (2008) Osteogenesis and angiogenesis: the potential for engineering bone. Eur Cell Mater 15:100-114.

Strydom DJ (1998) The angiogenins. Cell Mol. Life Sci. 54:811-824.

Glowacki J (1998) Angiogenesis in fracture repair Clin Orthop and Related Research 355S:S82–S89.

Carano RAD. Filvaroff E (2003) Angiogenesis and bone repair Drug Discov Today 8:980–989.