Frontline-Flea-Tick-Anniversary-Image-1_10_2019

Puricii sunt paraziți care se hrănesc cu sânge și care pot afecta în mod negativ viața animalelor de companie și a posesorilor lor. Aceștia pot cauza:

  • Mâncărime puternică și scărpinat intens ceea ce poate duce la pierderea blănii;
  • Dermatita alergică la înțepătura de purici - afecțiune cutanată frecventă și neplăcută cauzată de alergia la saliva de purice (trebuie diagnosticată de medicul veterinar);
  • Infestarea cu viermele plat;
  • Anemie la căței și pisoi.

Puricii sunt o problemă frecventă, 1 pisica din 5 și 1 caine din 10 fiind infestați cu purici. Puricii se multiplică rapid. O singură femelă poate depune 50 oua pe zi; astfel, în 21 de zile un purice se poate multiplica pânaă la 1000 de purici.

CUM SE INFESTEAZĂ CU PURICI ANIMALELE DE COMPANIE

Puricii nu sar foarte des de pe un animal pe altul, așa cum se crede adesea. Pisicile și câinii se contaminează din medii infestate. Acestea ar putea fi: gradina, parcul, locuința unui prieten sau orice loc în care poate fi găsit un animal infestat, cum ar fi un iepure, un arici, o vulpe, o altă pisică sau câine.

Din blana animalelor infestat ouăle de purici cad peste tot. Acestea eclozează  în mediile infestate, în pupe, imediat ce simt căldura, dioxidul de carbon și vibrația pe care animalul dumneavoastră le degaja apoi și sar pe el.

PURICELE ARE 4 STADII DE DEZVOLTARE

  1. Ouăle de purice (o femelă poate depune până la 50 de oua pe zi, ceea ce rezultă că poate depune aproximativ 2000 de ouă într-un ciclu de viata)
  2. Larvele (larvele se feresc de lumină - ies din ouă și alunecă pe covor sau între lamele parchetului acolo unde se hrănesc)
  3. Pupe (după ce își construiesc coconii, larvele se transformă în pupe în care se dezvoltă puricii tineri)
  4. Purici tineri (puricii tineri așteaptă în pupe până detectează prezența unei gazde - animal sau om)
Flea-Lifecycle-1-300x268

Riscuri - înțepăturile puricilor sunt foarte iritante și pot transmite o serie de boli sau paraziți

Dermatita alergică la înțepătura de purici

Este o alergie dezvoltată în urma înțepăturilor repetate. Câinele sau pisica se scarpină în exces, pielea se zgârie și se poate infecta. Animalul își pierde blana, în mod special pe spate și la baza cozii.

Viermele plat

Câinele sau pisica se pot infesta cu tenii dacă înghit puricii, vectori ai larvelor de Dipylidium  caninum. Acest vierme este întâlnit frecvent la pisici și câini. Poate măsură între 30 -50 de cm lungime. Ouăle de tenie sunt eliminate odată cu fecalele animalelor. Animalele infestate cu viermele plat au cel mai adesea anusul iritat și încearcă să-și calmeze mâncărimea târându-l pe pământ -"se dau cu sania"

 

Cum scăpăm de infestarea cu tenie?

Este necesar să deparazitati intern animalul cu un medicament eficient împotriva acestui vierme. Deparazitarea trebuie asociată cu un tratament împotriva puricilor.

 

Infecții bacteriene

Puricii pot transmite bacterii animalului de companie. Aceste infecții pot trece de multe ori neobservate, însă adesea sunt acompaniate de simptome (febră, oboseală). Unele bacterii pot fi transmise la om, de exemplu Bartonella care provoaca Boala zgârieturii de pisică.

 

Anemie

Un animal infestat cu purici poate suferi de anemie provocată de pierderea de sânge din cauza puricilor. Din acest motiv animalul manifestă oboseală cronică.

 

Infestarea locuinței

Puricii adulți trăiesc pe animal. Aceștia depun ouă care cad peste tot prin casă pe unde animalul are acces. Larve eclozeaza din aceste ouă și se ascunde prin pardoseală, în canapele, covoare si carpet. Apoi se transformă în pupe care pot supraviețui luni de zile în casă sau grădină. Întoarcerea locatarilor din vacanță (fenomenul "puricilor de parchet" frecvent în case sau apartamente nelocuite timp de mai multe luni) provoacă eclozarea unui numar mare de purici în același timp ceea ce se transformă într-o infestare masivă.

 

Puricii și locuința

Cum se infestează locuința?

Puricii adulți trăiesc pe animal. Aceștia depun ouă care cad peste tot prin casă pe unde animalul are acces. Larve eclozează din aceste ouă și se ascund prin pardoseală, în canapele, covoare, cârpe, etc... Apoi se transformă în pupe care pot supraviețui luni de zile în casă sau grădină.

Un cerc vicios se formează între purici, animalul de companie și locuință.

 

Numai 5 % din puricii adulți se află pe animal, restul de 95% sunt în mediul sub formă de ouă, larve și pupe: locuința este un adevărat rezervor de purici!

 

 

Ce trebuie să faceți în cazul unei infestari a locuinței?

 

În cazul unei infestări masive a locuinței:

- Aspirați peste tot: podeaua, covoarele, carpetele, canapelele și fotoliile

- Folosiți un produs pentru locuință pentru a elimina majoritatea puricilor, în formă de spray sau nebulizator.


Toate animalele din locuință trebuie tratate cu un antiparazitar potrivit lor.

 

Cum luptăm împotriva puricilor? 

 

Animalul și locuința: cele două aspecte ale luptei.

Puricii adulți trăiesc pe animal. Animalele de companie se pot reinfesta permanent, în special din primavara până în toamnă. Noile generații de purici ies din pupe când sunt îndeplinite condițiile de umiditate și temperatură și când gazdele sunt prezente. Astfel, animalele trebuie tratate în mod regulat cu un tratament antiparazitar adaptat lor.

 

Locuința este un rezervor de purici: 95% din purici trăiesc în același mediu cu animalul sub formă de larve și pupe. Pentru a trata o infestare cu purici trebuie să folosiți simultan două tratamente: unul împotriva puricilor adulți de pe animal și altul împotriva formelor imature în curs de maturizare aflate în locuință

De la infestare la prevenție

Odată instalată, infestarea cu purici este foarte greu de combătut. Formele de pupe sunt foarte rezistente și pot face față majoritătii tratamentelor cu insecticid.

Cel mai bun tratament este prevenția!


Sfaturi pentru prevenție eficientă:

  • Tratați-vă animalul înainte de a observa paraziți pe blana lui
  • Aplicați tratamentul regulat, chiar în fiecare lună, pentru a reduce riscul unor infestări masive ale animalului și ale locuinței care poate fi mai greu de tratat
  • Tratați toate animalele din locuință în același timp cu un produs antiparazitar potrivit

Este posibil să observați purici pe animalul tratat!

Antiparazitarele omoară puricii care sunt pe animal. Este deci normal să îi observați pe blană în intervalul de timp dintre contactul cu produsul și până mor.
Puricii mor în 24 de ore. În acest interval ei pot fi observați pe animal.
Dacă există numeroase locuri de eclozare în locuința, animalul poate fi infestat în fiecare zi cu alți purici. Este necesar lunar pe tot parcursul anului.

 

Referințe:

https://ro.frontline.com/Pages/default