Sistem_scheletic_caine

Sistemul scheletic este fundamentul structural pentru toate vertebratele, inclusiv pentru câine. Sistemul scheletic este format din oase, cartilaje, ligamente și tendoane. Osul îndeplinește o serie de funcții cumulative precum: depozitarea calciului, a fosforului și a mai multor elemente; producere a globulele roșii și a anumitor tipuri de globule albe; sprijină și protejează corpul; formarea de pârghii puse în mișcare de către mușchi; contribuie la echilibrul acido-bazic, detoxifierea și procesarea sunetului. În cazul câinelui adult sănătos osul depozitează grasimea.La câine scheletul este alcătuit din trei porțiuni principale: apendiculară, axială și viscerală. Scheltul apendicular este format din scheletul membrelor. Scheleteul axial este reprezentat de axa principală de susținere: capul, gâtul, coloana vertebrală, coastele și sternul. Oasele viscerale sunt mici părți osoase ale anumitor organe, precum urechea internă. Oasele lungi sunt formate din plăcute de creștere care produc cartilaj, ce se transformă în os pe măsură ce câinele crește. La pubertate, această creștere osoasă încetinește, iar plăcile de creștere se închid atunci când câinele atinge maturitatea fizică, nepermițând creșterea ulterioară. Scheletul osos al câineluii are în medie 319 oase, cu aproximativ 100 de oase mai mult decât scheletul osos al omului. Sistemul schletic al câinilor prezintă o varietate imensă în configurație și dimensiune comparativ cu celelalte specii de animale. Cu toate că Chihuahua are același număr și tipuri de oase ca un Ciobănesc German, mărimea și forma oaselor este foarte diferită. Cea mai mare diferență, înafară de mărime, este reprezentată de oasele craniului. Omoplații câinelui nu sunt strâns conectați la scheltul acestuia, ceea ce asigură un potențial mare de mișcare și flexibilitate.

Sistemul scheletic este o structură dinamică care este remodelată în permanență de-a lungul vieții unui câine. Procesele de remodelare sunt susținute de celule specializate: osteoblastele promovează formarea țesutului osos, osteoclastele controlează reabsorbția osoasă și condrocitele mențin cartilajul.


Pe lângă asigurarea structurii, sistemul scheletului canin, în special osul, are de fapt roluri multiple în organism. Mai jos sunt câteva dintre funcțiile sale vitale:

Producția de sânge

Măduva osoasă a oaselor lungi și spațiul interior al oaselor spongioase produc celule sanguine prin intermediul procesului de hematopoieză; cu alte cuvinte, măduva osoasă a câinelui tău acționează ca o „fabrică de sânge”. Măduva osoasă este, de asemenea, locul unde sunt produse anumite celule imunitare (celule B).

 

Osul oferă protecție

Oasele protejează organele vitale. De exemplu, craniul câinelui tău este ca o cască, protejând creierul sensibil de impact. În mod asemănător, cutia toracică a câinelui tău protejează plămânii, inima și ficatul de deteriorarea fizică.

 

Osul reglează echilibrul acido-bazic (pH)

Pentru ca organele să funcționeze normal trebuie menținut pH-ul fiziologic. De fapt oasele din sistemul scheletic al câinelui tău funcționează pentru a menține echilibrul acido-bazic din sângele prin absorbția și eliberarea sărurilor alcaline, după cum este necesar.

 

Osul și dezintoxicarea

Țesutul osos al câinelui tău este implicat în absorbția metalelor grele și a toxinelor. Îndepărtarea compușilor nedoriți din sânge se face prin cuplarea cu aceștia, iar apoi complexele rezultate sunt eliminate prin sistemul circulator - reducând astfel efectele secundare toxice.

Info-graph-idea-1

Managementul oaselor și sunetului

Auzul este posibil în parte datorită  oasele auditive, trei oase mici care lucrează colectiv pentru a transmite stimuli sonori pentru interpretare către celulele receptoare din creier. Acestea ajută la detectarea mai multor aspecte ale sunetului, cum ar fi tonul, sunetul și direcția.

 

Osul activează mișcarea

Oasele, tendoanele, ligamentele și mușchii scheletului câinelui tău lucrează împreună pentru a facilita mișcarea părților individuale ale corpului, precum și a întregului corp, indiferent dacă este pentru a prinde o minge, a merge la plimbare sau a alerga pentru a te saluta la ușa când vii acasă.

 

Osul dă structura

Oasele oferă cadrul structural pe care este construit corpul câinelui - ele asigură forma distinctivă pe care o putem folosi pentru a identifica asemănările și diferențele dintre rase și, de asemenea, influențează postura și mersul.

NEO-K9+ este un supliment nutritiv. Formula terapeutică NEO-K9+ are în compoziție 80 mg R-ELF (Lactoferină cu adiție de ribonuclează), proteină patentată, ce este un real suport în practica ortopedică asigurând susținerea și refacerea oaselor și articulațiilor. NEO-K9+ contribuie la vindecarea fracturilor și la menținerea articulațiilor la cote optime de funcționare.

Complexul R-ELF, conținut de Neo-K9+, contribuie la toate fazele vindecării osoase. Vindecarea fracturii include o serie complexă de procese celulare și moleculare coordonate care conduc la: îndepărtarea factorilor contaminanți, angiogeneză care susține restabilirea microcirculației și restabililește continuitatea osoasă prin activarea, proliferarea și chemotaxia progenitorilor osoși din periost și endosteum. Reglarea activității celulelor care orchestrează procesele de vindecare ale fracturii depinde de efectele invocate ale angiogeninei (RNase) și de ceilalți factori de creștere/citokine. R-ELF este un puternic mediator al turnover-ului osos și al vindecării fracturii la câine. Sunt trei faze distincte ale vindecării osoase: Inflamația, Refacere și Remodelare.

Remodelarea osoasă este un proces fiziologic permanent, care interesează atât osul cortical cât şi pe cel spongios și reprezintă substratul celular şi morfologic al turnover-ului osos având rolul menţinerii competenţei biomecanice a scheletului. Turnover-ul  este un concept complex ce presupune intensitatea si viteza de metabolizare a unei anumite substanțe, într-un ansamblu de procese biochimice, se produc sistematic, substituiri, transformări, distrucții și sinteze. Se formează astfel un ciclu metabolic care asigură permanența calitativă și cantitativă a substanțelor ce fac parte din ansamblul proceselor de reînnoirea biologică, ce se petrece în sistemul osos.

Referințe:

https://boneo.bio-rep.com/