Nalba mare

Rădăcina de marshmallow (Althaea officinalis- Nalba mare) este o plantă perenă originară din Europa, Asia de Vest și Africa de Nord. Poate fi găsită în mlaștini sau pajiști umede și este ușor de cultivat și acasă. Se presupune că egiptenii au fost primii care au cultivat și utilizat acestă plantă, pentru beneficiile ei miraculoase, putând fi folosită ca soluție topică pentru vindecarea rănilor, dar și intern pentru a calma problemele intestinale, respiratorii și ale tractului urinar.  Romanii foloseau rădăcina de marshmallow ca delicatesă.  În orientul mijlociu și în Asia, nalba mare era fiertă și prăjită cu ceapă și unt pentru a hrăni oamenii în perioadele de foamete. În India nalba mare este o planta importantă în medicina ayurvedică.  Althaea officinalis a fost astfel folosită ca remediu timp de mii de ani pentru tratarea afecțiunilor digestive, respiratorii și ale pielii. Este, de asemenea, una dintre cele mai sigure și mai versatile plante pentru câini.

Mucilagiul rezultat din rădăcina de nalbă mare conține antioxidanți, iar cercetările indică faptul că acesta îi oferă plantei proprietăți emoliente. Nalba mare formează o peliculă ce acoperă pielea și peretele tractului digestiv. Ceea ce indică utilitatea acestui extract în iritații ale pielii, dar și în probleme digestive, cu ar fi ulcere, factori toxici.

În majoritatea cazurilor câinii pot prezenta vomitare unică, după care își revin. Situațiile în care vomitarea este continuă indică de obicei inflamație la nivelul tractului digestiv. Aici intervine rădăcina de nalbă mare care este un mucilagiu natural ce ameliorează afecțiunile gastrointestinale și creează un strat protector la nivelul acestui tract.

Mușețelul german

Proprietățile benefice ale extractului de rădăcină de nalbă mare, conținute de Vomisan,  sunt completate perfect de extractul de mușețel care calmează și relaxează țesutul muscular neted al tractului gastrointestinal.   Există două tipuri de mușețel: mușețel german și mușețel roman. Planta folosita în acest caz este mușețelul german, considerat cel mai puternic soi, fiind de altfel și cel mai utilizat în scopuri medicinale.

Mușețelul crește în forma sa sălbatică în Europa de Sud și de Est, Africa de Nord și Asia de Vest. A fost introdus în America de Sud, America de Nord și Australia și aparține unui grup major de plante medicinale cultivate în Europa. Crește înălțime de 30-60 cm, cu una sau două capete de flori spectaculoase, asemănătoare margaretei, pe fiecare tulpină superioară. De obicei, capetele de flori complet deschise sunt recoltate pentru a fi utilizate în preparate și produse pe bază de plante, medicamente și cosmetice.

Mușețelul a fost utilizat în medicamente pe bază de plante de mii de ani, cel puțin de pe vremea lui Hipocrate. Este listat ca medicament oficial în farmacopeile din 26 de țări, inclusiv Germania, Belgia, Franța și Regatul Unit; și este menționat în monografiile Comisiei germane E, Cooperativa științifică europeană pentru fitoterapie (ESCOP) și Organizația Mondială a Sănătății.

În medicina tradițională, mușețelul a fost utilizat pentru a trata boli și afecțiuni multiple, inclusiv tulburări digestive, conjunctivită, dismenoree, răceală, tuse, pietre la rinichi, infecție oculară, dureri de cap și insomnie; colici și nervozitate; sinuzită, arsuri, răni, ulcere și dureri de stomac; flatulență, infecții și faringită; și hipertensiune, viermi intestinali, anxietate și căderea părului.

Comitetul pentru medicamente pe bază de plante al Agenției Europene de Medicină a concluzionat, datorită utilizării sale îndelungate, că medicamentele pe bază de flori de mușețel pot fi utilizate pentru următoarele condiții: tratarea simptomelor unor afecțiuni gastrointestinale minore (stomac și intestin), cum ar fi balonare și spasme minore, ameliorarea simptomelor de răceală obișnuită, tratarea ulcerelor minore (răni deschise) și a inflamației gurii și a gâtului, ca tratament suplimentar pentru iritarea pielii și a zonelor din jurul anusului și organelor genitale (odată ce medicul a exclus condițiile grave) , tratarea inflamației minore a pielii (de exemplu, arsuri solare) și a rănilor superficiale și a furunculelor mici (furunculi).

Psyllium

Așa cum explicam și anterior situațiile în care vomitarea este continuă indică de obicei inflamație la nivelul tractului digestiv, moment în care rădăcina de nalbă și ceaiul de mușețelse se completează perfect. Rădăcina de nalbă mare care este un mucilagiu natural ce ameliorează afecțiunile gastrointestinale, iar extractul de mușețel calmează și relaxează țesutul muscular neted al tractului gastrointestinal.  Vomisam  mai conține un super aliment Psyllim (Plantago ovata).

Psyllium și-a câștigat reputația de plantă medicinală naturală. Psyllium este denumirea comună utilizată pentru mai mulți membri ai plantelor din genul Plantago și Plantago ovata, cojile Psyllium și cojile Ispaghula sunt o altă denumire generică pentru această plantă. Genul Plantago are mai mult de 200 de specii (10) cultivate în întreaga lume, dar P. ovata și P. psyllium sunt produse comercial în mai multe țări americane, din Asia de Sud și din Europa, fiind cultură sezonieră majoră datorită mucilajului semințelor sale, proprietăți farmaceutice, cosmetice și alimentare. Psyllium absoarbe apa din intestin ușurând mișcările bolului alimentar, contribuind la regularizarea scaunelor fără a crește flatulența. Psyllium este un prebiotic, substanța necesară pentru înmulțirea bacterii sănătoase din intestin, bacterii care oferă suport imunitar organismului. În acest context corpul este capabil să combată infecțiile, să reducă inflamația și să mențină sănătatea țesutului.

Mărarul

Complexul special de ingrediente active Vomisan calmează membrana mucoasă a stomacului și oferă protecție împotriva substanțelor care pot ataca și irita peretele sensibil al stomacului. Beneficiile oferite de nalba mare, mușețel și psillyum sunt potențate de extractul de mărar (Anethum graveolens fructus). Mărarul este o plantă cu o lungă istorie culinară, însă de-a lungul istoriei a fost folosit ca armă magică și ca medicamnet. În Evul Mediu oamenii se foloseau de mărar pentru a se apăra de vrăjitoare și descântece. Mărarul (Anethum graveolens fructus) este o specie de plantă cultivată adesea pentru proprietățile sale aromatizante și curative - tulburări digestive însoțite de meteorism, flatulență și spasme gastrointestinale, infecții urinare, insomnie, hiposecreție galactogenică etc. Studiile experimentale au demonstrat proprietățile antimicrobiene, stomacale, antioxidante, carminative ale mărarului. Fructul de mărar are efect calmant asupra musculaturii netede a tractului gastrointestinal.

Vomisan poate fi administrat în timpul și după terapia cu analgezice sau antibiotice și este, de asemenea, ideal în gastrita cronică, la câinii care suferă de reflux gastroesofagian, la câinii sensibili cu sindrom vomitiv, la câini pe care îi observăm consumând iarbă, zapadă, apă de mare.

Referințe:

Alina Ortan , Maria-Lidia Popescu, Andreea Liliana Gaiță, Cristina Dinu-Pîrvu, Gh. Câmpeanu, Contributions to the Pharmacognostical Study on Anethum graveolens, Dill (Apiaceae), 2008. Disponibil: https://e-repository.org/rbl/vol.14/iss.2/18.pdf

Lindsey Eadie, Marshmallow Root for Dogs – A Soothing and Healing Herb, 2018. Disponibil: https://bit.ly/2VXiS9z

https://www.webmd.com/vitamins/index

Masood, M. Miraftab, Medical and Healthcare Textiles, 2010, Disponibil: https://www.sciencedirect.com/book/9781845692247/medical-and-healthcare-textiles

Renata Kolanos, Szabina A. Stice, Nutraceuticals, 2021, ediția 2. Disponibil: https://www.sciencedirect.com/book/9780128210383/nutraceuticals