Acarienii blănii la pisici

Cheyletiella blackei, supranumită și "mătreața umblătoare", este un acarian prezent în zone din întreaga lume și este mai frecvent la pui de pisică și pisici care trăiesc în felise. (fig.1) 


Lynxacarus radovskyi se găsește în zonele tropicale și regiunile calde. Este cunoscut și sub numele de acarianul blănii. (fig.2) 



20230707_AcarieniiDeRecolta_PisicaB-100
Cheyletiella_spp_mite__fur_mite_cat_1_

Cheyletiella blackei (fig.1)

fig2

Lynxacarus radovskyi (fig.2)

Ambii acarieni trăiesc pe suprafața pielii și se hrănesc cu resturi de piele și epidermă.

1.MOD DE INFESTARE

Cheyletiella blackei nu este strict specific gazdei (se poate transmite între pisici, câini și iepuri), este foarte contagios și poate supraviețui 5 până la 6 săptămâni în afara gazdei prădând alți acarieni.

Lynxacarus radovskyi este specific gazdei și este transmisibil printre pisici.


2. SEMNE CLINICE
  • Pisicile(în special adulții) pot fi purtătoare asimptomatice de Locul preferat de infestare: partea dorsală. Cele mai frecvente semne clinice: prurit, descuamarea pielii, eritem, leziuni cu cruste.

  • Și infestarea cu Lynxacarus radovskyi este în mare parte asimptomatică, dar zonele parazitate sunt zona perineale și a cozii, iar în cazul infestării puternice întreg corpul. Cele mai frecvente semne clinice: blană ternă și uscată, solzi, prurit, căderea părului, excoriații. Cazurile severe pot fi asociate cu dermatita miliară felină.



3. DIAGNOSTICARE

Cel mai simplu mod de a detecta acarienii Cheyletiella este identificarea la microscop. Acarienii pot fi recoltați cu ajutorul benzii adezive.

Cheyletiella blackei poate fi identificată, de asemenea, prin așezarea pisicii pe o suprafață întunecată și perierea zonelor afectate:  dacă scuamele adunate prin periere se mișcă, este vorba de C. blackei, de unde și denumirea de "mătreața umblătoare".

pielematreata_1

Piele descuamată cauzată de cheyletielloză

4. RISC ZOONOTIC
  • Cheyletiella blackei este zoonotică: oamenii pot avea prurit tranzitoriu și erupții cutanate papuloase. Acarienii nu rămân pe oameni și leziunile vor dispărea odată ce animalul a fost tratat cu succes.
  • Lynxacarus radovskyi nu se poate transmite la om.
5. TRATAMENT

  • Nu există paraziticide aprobate pentru tratarea împotriva infestațiilor cu radovskyi sau C. Blackei, dar o serie de acaricide autorizate pentru utilizare la pisici (de exemplu, fipronil spray) s-au dovedit a fi eficiente.
  • Toate animalele din gospodărie trebuie să fie tratate pentru a preveni reinfestarea de la purtătorii asimptomatici.
iStock-468119524_1_