Păduchii la câini

La câini se întâlnesc păduchi din mai multe specii. Trichodectes canis și Linognathus setosus sunt specii cu distribuție la nivel mondial. Heterodoxus spiniger este specific numai regiunilor tropicale.

Păduchii sunt insecte mici, de culoare gălbuie până la maro, care măsoară 1-6 mm lungime, în funcție de specie. Nu au aripi și sunt aplatizați dorso-ventral.

Păduchii sunt specifici gazdei, iar cei de câine nu afectează alte specii de animale și nici oamenii.

Păduchii malofagi, cum ar fi Trichodectes canis și Heterodoxus spiniger, se hrănesc cu resturi de piele, exsudat inflamator și, ocazional, cu sânge (H. spiniger).

Păduchii hematofagi Linognathus setosus se hrănesc cu sânge.

Păduchii depun ouă (lindeni) care rămân în blană, întreg ciclul biologic al păduchilor are loc pe gazdă, pe câine.

Infestarea cu păduchi este rară la câinii domestici, dar frecventă la câinii fără stăpân.

purici_blana_caine

Păduchi în blana unui câine

Trichodectes-canis

Păduche Trichodectes canis

Linognathus-setosus

Păduche Linognathus setosus

BIOLOGIA ȘI MODUL DE INFESTARE

Femelele depun în jur de 300 de ouă în 6-8 săptămâni de viață, lipindu-le pe firele de păr. Nimfele din primul stadiu de dezvoltare apar după eclozarea ouălor, după care acestea se transformă succesiv în al doilea și al treilea stadiu evolutiv înainte de a se transforma definitiv în adulți, după aproximativ 3-4 săptămâni. Nimfele arată ca păduchii adulți, dar au dimensiuni mai mici.

Infestarea poate avea loc prin contact direct cu câini infestați sau prin intermediul așternutului animalului de companie și a părului rămas după periere deoarece păduchii imaturi și adulți pot supraviețui 1-3 zile fără gazdă.

SEMNE CLINICE

Prurit, cruste, blană mată, căderea părului.

Infestația severă cu păduchi Linognathus setosus poate duce la anemie, mai ales la puii de câine.


DIAGNOSTIC

Bazat pe observarea ouălor de culoare albă (1 mm lungime) lipite la baza firului de păr sau a păduchilor adulți, dar aceștia se mișcă rapid și pot fi mai greu de observat.

lice_2

Ou de păduche

PĂDUCHII POT TRANSMITE URMĂTORII AGENȚI PATOGENI LA CÂINI

Trichodectes canis poate ocazional acționa ca gazdă intermediară a viermelui plat Dipylidum caninum (puricii sunt gazda principală).

TRATAMENT
  • Tratați câinele cu un produs antiparazitar aprobat, eficient împotriva păduchilor (de ex: fipronil, selamectină, imidacloprid).
  • Tratați toți câinii din gospodărie pentru a preveni reinfestarea
MEDIUL ÎN CARE TRĂIEȘTE ANIMALUL

Așternutul și toate accesoriile utilizate la toaletare trebuie spălate.